Het Hamerkwartier in Amsterdam Noord is een gebied aan het IJ, tussen het IJplein en de Albemarlefabriek. Waar nu nog veel bedrijvigheid te vinden is zal in de komende jaren veel interessante nieuwbouw verrijzen. Op dit moment zijn er al enkele bruisende horecazaken te vinden zoals; Stork, boutique cinema FC Hyena , De Goudfazant en de Hangar met een fantastisch terras aan het water.

Onze visie

Het Hamerkwartier heeft eigenlijk alle ingrediënten voor een fantastische nieuwe stadswijk in Amsterdam. De locatie aan de IJ-oever, met vol zicht op het centrum van Amsterdam, is natuurlijk geweldig. De horeca die zich nu al heeft gevestigd in de buurt heeft een enorme aantrekkingskracht op vele Amsterdammers. In onze optiek zijn dat de kwartiermakers en zouden hun stek moeten kunnen behouden. Qua bereikbaarheid zal een fietsbrug over het IJ naar Java-eiland een oplossing moeten bieden voor de vaak overvolle pontverbinding. Of natuurlijk een tunnel onder het water door. Een dergelijke verbinding zou nog meer Amsterdammers er van kunnen overtuigen dat Noord ook Asterdam is. Een van de uitdagingen zit hem in het vinden van de juiste balans tussen oud en nieuw, het rauwe karakter mag wat ons betreft niet verloren gaan.

Noord is misschien wel het stadsdeel met de meeste potentie, onder andere door het nieuwe Hamerkwartier 

De planning voor de gehele gebiedsontwikkeling loopt van 2020 tot 2035.

Historie van het Hamerkwartier

Sinds de negentiende eeuw is dit gebied in gebruik als bedrijventerrein. Een groot gedeelte hiervan, met name aan de oever, was ideaal gelegen ten opzichte van de belangrijkst scheepvaarroutes van (internationaal) goederentransport. In 1979 werd besloten dat het terrein een herinrichting moest ondergaan. De kanalen die voorheen nog zo belangrijk waren voor het transport over water werden overbodig en gedempt. Deze zijn nog steeds goed herkenbaar aan de breedte van de straat én natuurlijk de straatnamen zoals het Gedempt Hamerkanaal. Ook is de locatie al jaren de thuishaven van de GVB veerponten.

De opgave

De trend met meer hoogbouw aan de IJ-oever zal worden doorgezet, er komen appartementencomplexen in verschillende hoogtes met als maximum 60 meter. In totaal zijn er 6700 woningen gepland voor het gebied. De geplande verdeling is  30 procent sociale huur, 40 procent middenhuur en koop en 30 procent in het hogere segment. Naast woningen zal er voldoende ruimte komen voor de publieke sector, bedrijvigheid en horeca.

Handige links

www.amsterdam.nl - Hamerkwartier
www.amsterdam.nl - Tenderprogramma
www.iamsterdam.com

Bij Hallie & Van Klooster Makelaardij zijn we al jaren nauw betrokken bij de ontwikkelingen in Amsterdam Noord en we hebben bij meerdere gebiedsontwikkelingen en projecten mogen adviseren, verkopen en verhuren. We noemen Overhoeks, het NDSM terrein en Buiksloterham. Een keertje sparren over de potentie van deze nieuwe stadswijk? Neem contact met ons op.