Vorige | Volgende

Banstraat 38 Amsterdam

Vraagprijs € 2.100.000 k.k.

Bewaar object
Deze woning is verkocht

Omschrijving

Prachtig en royaal opgezet familiehuis van 186 m² met 6 kamers, eigen inpandige parkeergarage, een tuin op het westen op een zeer geliefde locatie in de rustige Banstraat, Amsterdam Zuid. In dit, met veel liefde voor behoud van authentieke details, stijlvol gerenoveerde (2022) herenhuis, vindt u werkelijk alles waar u naar op zoek zou kunnen zijn.

De woning heeft de grootte, de allure maar vooral de bewaard gebleven authentieke details en bijzonderheden wat zich onderscheid van veel moderne thans op de markt gebrachte huizen. De renovatie is met veel liefde en respect voor deze details, op een duurzame manier uitgevoerd.

Interesse? Bel ons snel voor een afspraak. 020-6816716

In dit stijlvolle familiehuis, gerenoveerd met veel liefde voor en behoud van authentieke details, vindt u werkelijk alles waar u naar op zoek zou kunnen zijn.
Dit huis met inpandige garage en tuin onderscheidt zich door grootte, allure, originele elementen en andere bijzonderheden. De renovatie is op een duurzame manier en met veel aandacht voor detail uitgevoerd.

Begane grond
De ruime, stijlvolle entree is opgetrokken uit marmer (deels livre ouvert) en bevat glas in lood. Deze authentieke details zijn nog steeds in uitstekende staat.
De hal na de entree verleent toegang tot tuinkamer, keuken, inpandige garage, kelder en toilet. Deze hal is een juweel met een fantastische hoogte, voorzien van een trap met elan en een speciale blikvanger: een door een lokale kunstenaar gemaakt ornament. Samen met de panelen langs de gestucte wanden vormt deze gang de verbinding in het huis.
De klassieke keuken is ontworpen door Piet Zwart in 1935, geplaatst in de jaren ’50 en nog in originele staat, met hier en daar moderne aanpassingen zoals inductiekookplaat en oven. Diverse authentieke details zijn bewaard gebleven zoals de dienstmeidenbel (werkt nog), de radiator met bordenwarmer (museumwaardig) en granito vloer. De keuken geeft toegang tot de zonnige tuin met een vijver en een oude wijnrank. Van de druiven kan goede wijn en champagne gemaakt worden, wat jarenlang gedaan is door de huidige eigenaren. Zij hebben zelf hun eigen wijnlabel ontworpen (zie detailfoto). De tuin is beschut en rustig gelegen op het zuid-westen; een heerlijke plek om te onthaasten tussen de bloemen en bijen.
Naast de keuken ligt de zeer ruime tuinkamer met openslaande deuren naar de tuin en ingebouwde kasten, met glas in lood ramen en op de vloer het originele eiken parket in visgraat verband. Dit geeft de kamer de uitstraling die zo bij dit huis hoort.

Garage
In de gang is de entree naar de grote inpandige garage, een van de ‘unique selling points’ van deze woning. Hier parkeert u uw old timer of auto van allure. Daarnaast is er nog voldoende ruimte voor een aantal fietsen en een bakfiets. De garage heeft een aansluiting voor water, elektriciteit en wasmachine, plus een inbouwkast. Bijzonder detail is het oude glas (mille-fleurs) in de garagedeur. Het indrukwekkende geluid van de monumentale garagedeur moet u zelf ervaren.
Omdat de woning recent voorzien is van zonnepanelen, kan er in de garage een unit geplaatst worden waarmee een elektrische auto opgeladen kan worden door stroom van eigen dak.

Kelder
In de gang op de begane grond is tevens de entree naar de zeer ruime kelder met meerdere vertrekken met een goede stahoogte, waaronder het originele kolenhok.
De kelder is voorzien van een duurzame vloer van kurk en heeft ramen aan de achterzijde die voorzien zijn van dubbel glas (HR+). In een van de compartimenten bevindt zich de CV, in het andere deel bevindt zich een afgesloten wijnkelder.
Trappenhuis
Als u met de bijzonder stijlvolle trappen naar de verdiepingen gaat, kijkt u dan eens naar het ensemble van meegaande lambrisering en prachtig stucwerk langs deze trappen, met vakmanschap gerestaureerd.

Eerste verdieping
Op de 1e verdieping bevinden zich twee ruim bemeten kamers, een kleinere kamer, een gerenoveerde badkamer en een tweede toilet. Aan de achterzijde bevindt zich een heerlijk balkon over de hele breedte van het huis, met uitzicht op de tuin en wijnrank langs de gevel.
De zonnige, ruime achterkamer heeft ingebouwde kasten met verlichting en dubbel openslaande deuren naar het balkon. Dubbel openslaande tussendeuren met facetgeslepen glazen ruiten geven toegang tot de tweede zeer ruime kamer.
Deze tweede kamer bevindt zich aan de voorzijde en heeft origineel eiken parketvloer in visgraatverband. Deze kamer geeft met twee deuren toegang tot een smalle buitenruimte waar ’s zomers de geraniums in volle bloei schitteren.
Ook de kleinere kamer is gelegen aan de voorzijde. Deze heeft een raam met prachtig uitzicht op de Nicolaas Maesstraat.
De badkamer is voorzien van openslaande deuren naar het balkon en deels authentieke tegels, aangepast met moderne inloopdouche, wastafelmeubel en gietvloer met vloerverwarming; daarbij is zoveel mogelijk rekening gehouden met de unieke stijl van het huis.

Tweede verdieping
Via de majestueuze trap komt u op de 2e verdieping, waar u oog in oog komt te staan met een wand met authentiek behang uit 1925. Dit museumwaardige behang is recent vakkundig gerestaureerd. Samen met het glas in lood daklicht een ware blikvanger op deze verdieping.
Op deze verdieping bevinden zich wederom twee ruim bemeten kamers met ingebouwde kasten, een alkoof tussen deze kamer in, een kleine kamer aan de voorzijde, een wasruimte, een tweede douche en derde toilet.
De wasruimte heeft een authentiek klein keukenblokje en een aansluiting voor wasmachine en droger. Hier is recent een warmtepomp geïnstalleerd. Er zijn openslaande ramen en een luik met toegang naar het dak, dat maximaal bedekt is met zonnepanelen.
De kleine kamer aan de voorzijde heeft een wastafel en een bijzonder gevormd raam (Amsterdamse School). Van daaraf heeft men een uniek uitzicht op de gehele Nicolaas Maesstraat. Deze kamer zou bijzonder geschikt zijn om er een walk-in closet van te maken.
De kamer sluit aan op een tweede doucheruimte met authentieke wastafel.

Bijzonderheden:
- Ligging in het prestigieuze Oud zuid, Museumkwartier, in het hart van het cultureel centrum van Amsterdam
- Bouwjaar 1925
- Erfpachttijdvak tot en met 31-08-2043; € 1.804,23 per jaar; eeuwigdurende aanvraag is gedaan
- Woonoppervlak ca. 186 m2 (excl. parkeergarage en kelder)
- Perceeloppervlak ca. 137m2
- Met liefde, respect en oog voor detail duurzaam gerenoveerd
- Zeer ruime inpandige garage (ca. 4 meter hoog) met ramen (authentiek glas)
- Zonnige, beschutte, rustige tuin op het Westen met druivenrank en vijver
- Entree met allure (marmer, glas in lood, mooie lichtinval)
- Keuken naar ontwerp van Piet Zwart voor Bruynzeel (jaren 50)
- Majestueuze trappartij met behoud van authenticiteit gerenoveerd
- Kelder, stahoogte, 2 compartimenten met wijnkelder, authentieke kolenkelder
- Warmtepomp
- Energielabel C
- Natuurlijke ventilatie
- Dubbel glas
- Zonnecollectoren
- Uitgebreide groepenkast
- 3 krachtstroom groepen
- 7 kamers waarvan er 5 zeer ruim bemeten en waarvan 2 nog voorzien zijn van de authentieke visgraatvloer (in
zeer goede staat)
- 2 badkamers met regendouche
- Separate wasruimte, voorzien van ramen met een (origineel) keukenblokje en aansluitingen voor wasmachine
en droger.
- Dienstmeidenbel
- Marmer en veel glas in lood
- Niet-zelfbewoningclausule van toepassing, verkoper heeft er (recent) niet zelf gewoond;

Garage
In de tijd dat de Banstraat 38 gebouwd werd, waren er nog nauwelijks garages voor auto’s. Er waren meer stallen voor koetsen en paarden. Het garagegebouw aan de overkant (nu afgebroken) was bestemd voor zowel koetsen en paarden als auto’s en dat was destijds een novum.
De garages van Banstraat 36 en 38 zouden wel eens een van de eersten in Amsterdam kunnen zijn die speciaal voor auto’s zijn gebouwd en niet voor paarden. Vergeleken met een moderne garage zijn deze garages erg hoog. Dit is omdat ze bedoeld waren voor de (hoge) auto’s in die tijd, zoals de Ford-T.
De grijze stenen ‘bollen’ aan weerszijden van de ingang zijn bedoeld om de uitstekende delen van de carrosserie (die wat hoger liggen dan de wielen) en het kozijn van de garage niet te beschadigen bij het binnenrijden.
In de ramen van de garage zit gedeeltelijk nog origineel oud glas, ‘mille-fleurs’.

Bereikbaarheid en omgeving
De Banstraat ligt in een rustige buurt, met drie pleintjes er omheen waar kinderen fijn kunnen spelen. Er zijn minstens acht lagere scholen op loopafstand, waaronder een internationale school.
Op loopafstand bevinden zich het Vondelpark, het Concertgebouw, Museumplein, de drie grote musea (Rijks, Stedelijk en van Gogh) en de winkelstraten Cornelis Schuytstraat, PC Hooftstraat, Beethovenstraat en
Van Baerlestraat. Je woont hier in het Concertgebouwcentrum, maar de buurt heeft een rustig, bijna dorps karakter.
De bereikbaarheid is uitstekend door de aanwezigheid van diverse bus- en tramverbindingen en de nabijheid van uitvalswegen naar o.a. Schiphol, Den Haag en Utrecht. De Zuidas en Station Zuid liggen op nog geen 10 minuten fietsen. Schiphol airport is binnen 15 minuten te bereiken

Architectuur
Banstraat 38 en de huizen er omheen zijn ontworpen door de architect Gerit Jan Rutgers (1877-1962). Rutgers geldt als de meest productieve architect van de Amsterdamse School.
Zijn oeuvre omvat voornamelijk woningbouwblokken met circa 7000 woningen, tal van villa's en onder meer enkele kerken, hotels en herenhuizen. Diverse van zijn werken zijn erkend als monument.
Banstraat 38 is wat architectuur betreft een gebouw van de tweede orde (een-na hoogste categorie) volgens de gemeentelijke website ‘Atlas ordekaarten, waardering stedenbouwkundige en architectonische kwaliteit’.

Het huis bevindt zich in een gebied van ‘beschermde welstand’, het hoogste niveau van schoonheid. Zie de gemeentelijke website ‘Welstand - de schoonheid van Amsterdam’. Dit gebied is dan ook ‘Rijksbeschermd stadsgezicht’.

De voorgevel van de woning vormt één geheel met die van de rest van deze zijde van het huizenblok. Tezamen moeten ze een schip voorstellen. Banstraat 38 bevindt zich ‘midscheeps’, met een witte reling op de eerste verdieping.
Het verhaal gaat dat Banstraat 38 oorspronkelijk een kerk had moeten worden. Vandaar dat het huis aan de achterkant uitspringt ten opzichte van de omliggende woningen.

Deze informatie is door Hallie & Van Klooster Makelaardij met de nodige zorgvuldigheid samengesteld. Ten aanzien van de juistheid van de vermelde informatie kan door Hallie & Van Klooster Makelaardij geen aansprakelijkheid worden aanvaard, noch kan aan de vermelde informatie enig recht worden ontleend.
De Meetinstructie is gebaseerd op de NEN2580. Het object is opgemeten door een professionele organisatie en eventuele discrepanties in de gegeven metingen kunnen Hallie & Van Klooster Makelaardij niet worden aangerekend. Koper verklaart in de gelegenheid te zijn gesteld om een eigen NEN 2580 meting te (laten) uitvoeren.

ENGLISH TEXT ON OUR WEBSITE
Lees de volledige omschrijving

Kenmerken

Overdracht

Aanvaarding
in overleg

Bouw

Soort woning
herenhuis
Type woning
tussenwoning
Soort bouw
bestaande bouw
Bouwjaar
1925
In aanbouw
nee

Details

Voorzieningen
natuurlijke ventilatie, tv kabel, zonnepanelen
Ligging
in woonwijk
Permanente bewoning
ja

Bijzonderheden

Bijzonderheden
gestoffeerd

Oppervlakten en inhoud

Woonoppervlakte
186 m²
Oppervlakte overige functies
64 m²
Perceel
137 m²
Inhoud
917 m³

Indeling

Aantal kamers
7
Aantal slaapkamers
6
Aantal etages
4
Aantal badkamers
1
Badkamervoorzieningen
inloopdouche, vloerverwarming, wastafel, wastafelmeubel
Keuken type
dichte keuken

Isolatie en verwarming

Isolatievormen
dubbel glas
Soort verwarming
cv ketel, vloerverwarming gedeeltelijk, warmtepomp
Warmwater installatie
cv ketel
Ketel bouwjaar
2003
Ketel type
HR
Ketel gas/olie
gas
Ketel eigendom
eigendom

Energielabel

Energielabel
C
Einddatum energielabel
2032-11-07

Kadastrale gegevens

Kadastrale aanduiding
Amsterdam Z 738
Oppervlakte
137 m²
Eigendomssituatie
eigendom belast met erfpacht

Buitenruimte

Tuintype(n)
achtertuin
Hoofdtuin type
achtertuin
Hoofdtuin oppervlakte
52 m²
Hoofdtuin achterom
nee
Ligging hoofdtuin
zuidwest
Totale oppervlakte
52 m²

Garage

Garagesoorten
inpandig
Capaciteit
1
Aantal
1
Voorzieningen
elektra, water

Parkeergelegenheid

Faciliteit
betaald parkeren

Schuur/berging

Aantal
1
Soort
vrijstaand hout
Bekijk alle kenmerken

Kaart Banstraat 38 Amsterdam

Deel dit object